Blatter blijft aan als FIFA-president tot 2019?!

Offside-system

De 78-jarige FIFA-president Sepp Blatter kan waarschijnlijk zonder probleem een volgende termijn als zonnekoning, tot en met 2019 (!) vervullen. Wee het voetbalminnende deel van de mensheid.

Uitdager Platini ziet toch af van zijn persoonlijke bid om president te worden. ”Now is not my time, not yet”, sprak Platini (59), die de UEFA wil blijven leiden. “I hope that somebody will oppose Mr. Blatter and nobody will oppose me for UEFA”, zei de Fransman verder. Michael van Praag, die Blatter eerder dit jaar openlijk tartte door hem te vragen op te stappen, meldt dat er nog geen (serieuze?) vervangende kandidaat voor de kandidatuur van Platini in zicht is.

Dat betekent dat we nog tot in lengte van dagen (tot de volgende presidentsverkiezing in 2019 en dus een eeuwigheid, gevoelstemperatuur) opgescheept zitten met de persoonlijke B.V. van de kleine Zwitserse despoot Sepp Blatter, die zich vrolijk door het leven orakelt in interviews en zijn acteer-performances op ervaren wijze neerzet en daarmee tot nog toe iedere storm wist te trotseren. Sepp lijkt wel gemaakt van Teflon. Een zogenaamde ‘Don’ van Teflon, aan wie de verhalen over omkoping al kleven sinds mensenheugenis.

Maar hem werkelijk nog serieus nemen als de nummer 1-official in het voetbal, dat doen we met zijn allen al lang niet meer. Waren het de uitverkiezingen van Rusland en met name Qatar als WK-locaties, die hem de das omdeden? Of was het met name zijn commentaar toen hij de keuze voor deze locaties op kinderlijke wijze verdedigde? Of was het zijn beroemde publieke optreden waarin hij Cristiano Ronaldo belachelijk maakte? Of toch zijn commentaar op het nogal korte FIFA-eerbetoon aan Mandela, of het bagatelliseren van discriminatie in de voetbalsport?


Sepp B. valt natuurlijk voldoende te verwijten als het gaat om hoe hij de FIFA leidt, hoe hij naar verluid officials omkocht en de meest kansloze plekken op Aarde weet te selecteren voor het spelen van WK’s. Je kunt de man echter niet alle starheid en alle dogma’s in de voetbalwereld in de schoenen schuiven, jammer genoeg.

Het feit dat het zolang heeft geduurd tot er eindelijk camera’s werden toegelaten op de doellijn (met de primeur voor een heel toernooi op het WK 2014) is meer te wijten aan de starheid van de spelregelcommissie IFAB, waarin zeer clichébevestigend oude Britse mannetjes nog altijd de dienst uitmaken.

De zogenaamde prostaatclub van de FIFA hikt aan tegen het maken van een onderscheid tussen het voetbal van amateurs en dat van de profs (en het aantasten van de ‘charme van het spel’). Technische oplossingen kosten soms geld en dat zou de verspreiding ervan in de weg staan. Daarnaast mag je nu eenmaal niet de meest vernieuwende geesten verwachten onder het groepje bejaarde voetbalofficials.

Van 5e en 6e official tot scheerschuim

Maar de laatste tijd gloort er toch een straaltje zonlicht aan de horizon als het gaat om het verbeteren van het voetbalspel. De oude mannetjes testten naar verluid in de afgelopen jaren diverse systemen en zo werd er onder andere besloten de videocamera’s op de doellijn toe te staan op het WK 2014 in Brazilië.

Nadat er eerder al (totaal onnodig) een aantal extra ogen op de doellijn werden geplaatst die vervolgens significant weinig belangrijke en beslissende beslissingen durfden te nemen met de komst van de 5e en 6e official (op de achterlijn), dook er op het WK dan toch eindelijk eens een praktisch hulpmiddel op dat de wereld inmiddels verovert. De bus met scheerschuim die de scheidsrechter tegenwoordig meedraagt zorgt ervoor dat een muur veel sneller dan voorheen haar plek inneemt en op die plek blijft. Een geslaagde verbetering in de arbitrage van het voetbalspel.

Er blijven natuurlijk nog een aantal knelpunten over, die best eens goed aangepakt zouden mogen worden. Tegenstanders van veranderingen beroepen zich meestal het behouden van ‘het charme van het spel’ en andere drogredenen om verbeteringen tegen te houden. Zij vergeten vaak dat kleine wijzigingen in het verleden het spel op positieve wijze hebben veranderd en maken de denkfout dat het spel dat op de amateurvelden gespeeld wordt 1-op-1 inwisselbaar zou moeten blijven met het spel van de profs, waarbij miljoenenbelangen in het geding zijn.

Verbeter het voetbalspel!

Wijzigen is niet per definitie zoiets als: ruilen doet huilen. Een wijziging kan natuurlijk een verbetering zijn. Een voorbeeld van een wijziging in het verleden die het spel direct verbeterde, was het afschaffen van de terugspeelbal op de keeper (die de bal vervolgens in zijn handen op mocht pakken).

Een voorbeeld van een spelregelwijziging met een werkelijke en positief uitpakkende verandering in het spel. Maar het probleem zit hem niet alleen in regels die aangepast zouden moeten worden, er zijn ook bestaande en belangrijke spelregels die beter gehandhaafd zouden moeten worden.

Een van de grootste irritaties van de huidige voetbalfan is het shirtje-trekken en het vasthouden van de tegenstander in het penalty-gebied. Overtredingen die talloze keren per wedstrijd voorkomen, maar slechts in enkele gevallen bestraft worden met de bal op de stip. Net zoals het direct bestraffen van het wegtrappen van een bal, nadat er gefloten is of het uittrekken van een shirt dat steevast met een gele kaart wordt begeleid, moet ook het vasthouden uitgebannen kunnen worden. Het gaat puur om consequent handhaven van de bestaande spelregels.

En dan is er natuurlijk nog de eeuwige discussie over buitenspel. Over de spelregel zelf en de arbitrage daarvan. De buitenspel is zoals Cruijff en Van Hanegem stellen een perfect tactisch middel, dat ten faveure van het aanvalsspel gebruikt kan worden door offensief ingestelde teams. Het is echter ook een spelregel die technisch, fysiek gezien door de arbitrage niet te handhaven valt.

Het is nu eenmaal een fysiek onmogelijke taak om zowel het moment van het spelen van de bal als het vertrekken door de aanvaller tegelijkertijd op het netvlies te krijgen. Misschien zou je een arend zwevend boven het stadion moeten zijn om een dergelijke opdracht te kunnen vervullen. Officials beoordelen voor een deel op het gehoor en geven hun oordeel, terwijl een vol stadion een seconde later de waarheid haarscherp op beeld geprojecteerd krijgt.

De Belgische ingenieur Soetens bedacht al lang geleden het Offside-system, las u al op deze website. De FIFA stond op karakteristieke wijze niet te springen om de verbetering toe te laten bij het beoordelen van de buitenspelregel in het voetbal, door de wedstrijdarbitrage. Maar zijn hulpmiddel is een eenvoudige tool die de arbitrage zou kunnen helpen bij het bepalen van wel of niet buitenspel met een veel betere foutmarge.

Hieronder een schematische weergave door de BBC in 2001:

soetens offside-system

Offside-system Soetens

2ddgrr


3ffdgff


4ddggff


TobSport-artikelen over verbeteringen in het voetbal (2008-2010)

Hieronder vindt u links naar oudere artikelen gepubliceerd op deze website over verbeteringen in het voetbal:

FIFA: Omhels het Offside-system! Een spraakmakend interview met ir. Antoon Soetens

Verbeter het voetbal: over Jan Mulder, de FIFA, Roelant Oltmans en ir. Antoon Soetens

Voetbal 2.0: Van Gaal en Van Basten willen de spelregels wijzigen

Storm geluwd, Blatter krijgt zijn zin. FIFA, UEFA en coaches willen geen elektronische hulpmiddelen


Van Gaal blijft bij zijn standpunt over buitenspel

Marco van Basten en Louis van Gaal zijn Nederlandse voetbaltrainers die in het verleden meerdere malen blijk hebben gegeven van een vermogen om out-of-the-box te denken als het gaat om het verbeteren van het voetbalspel. Van Basten verliet Heerenveen voor AZ en blijft herhalen dat hij zichzelf nog steeds ziet als een ‘lerende trainer’. Het siert de voormalig topspeler dat hij met een open blik zijn vak en het spel tegemoet blijft treden.

Ook Louis van Gaal is op zijn leeftijd geenszins als ‘conservatief’ te bestempelen. In mei 2014 herhaalde Van Gaal tegenover het vakblad voor coaches ‘NL Coach’ zijn standpunten ten opzichte van de buitenspelregel in het voetbal nog maar eens: “Je moet vaststellen dat er zoveel problemen in het spel ontstaan door de buitenspelregel dat je je kunt afvragen of het fair is die te handhaven. In het algemeen vind ik dat als regels niet duidelijk zijn, ze beter kunnen worden opgeheven, omdat de eerlijkheid in het geding is.”

Van Gaal is van mening dat door de toegenomen snelheid van het spel het voor de scheidsrechters bijna onmogelijk is om altijd buitenspel goed te constateren: “Er worden nog steeds meer wedstrijden beslist door scheidsrechterlijke dwalingen bij buitenspelsituaties, dat moet niet mogelijk zijn.”

Van Gaal vindt ook dat er veel eerder gebruik had moeten worden gemaakt van technische hulpmiddelen: “En het zou niet alleen moeten blijven bij de doellijntechnologie. Ik zie niets in zes scheidsrechters of zoiets, gewoon de huidige technologie toepassen om fair play te handhaven. De scheidsrechter moet een neutrale factor zijn.”

You can leave a response, or trackback from your own site.

4 Responses to “Blatter blijft aan als FIFA-president tot 2019?!”

 1. A Noniem zegt:

  Die Blatter heeft zich nu toch wel compleet belachelijk gemaakt lijkt me? Hoe kan het zo zijn dat er niet meer tegenkandidaten beschikbaar zijn als Platini niet wil?

 2. Feijenoord zegt:

  Blater wil nu ineens wel videobeelden laten bekijken bij discussie! Hij leer het nog wel!

 3. Hola Gerson,

  de tekst volgens mijn website http://www.logicalwayhealing.com

  BREAKING NEWS: FIFA PRESIDENT SEPP BLATTER IN “OFFSIDE POSITION” 2/06/2015

  Blatter destroyed 15 years of my life but not my invention: “offside made simple”. (2000)

  Present is football not a sport (according to the law), one does not possess the means to check the offside, consequently one can falsify the result.

  I hope that the new FIFA President will apply the solution. (more see blog: offside invention)

  vr.groeten

  Antoon

 4. admin zegt:

  Daaaag Blatter, tot nooit weer ziens!

Leave a Reply